2006-10-02

AiP att göra

Chefredaktören för Socialdemokraternas partiorgan Aktuellt i Politiken, Eric Sundström, formulerar en strategisk att-göra-lista.

Redan nu börjar spelplanen och laguppställningen inför valet 2010 att formeras. Redan nu måste man tänka strategiskt, påverka och forma ett lag som blir en helhet. Våra förslag:

1. Det behövs en ny berättelse om framtiden som utformas av partimedlemmarna. Varför inte ha en första debatt på extrakongressen? Då måste en ”framtidsgrupp” tillsättas nu, så att ett diskussionsunderlag kan skickas ut i partiföreningarna.

2. Ge partiexpeditionerna för Stockholms stad och län ett gemensamt våningsplan på Sveavägen 68 så att de redan nu kan lära sig samarbeta och utveckla en politik för stad och län inför 2010.

3. Före valet tillsattes en grupp som skulle utforma ”en näringspolitik för en fjärde mandatperiod”. För in jobben och globaliseringen ordentligt i gruppens mandat och låt den initiera en diskussion i hela arbetarrörelsen om framtidens arbetsmarknad och näringspolitik.

4. Det är dags att lämna "ja och nej diskussionen" och kickstarta den folkbildningssatsning om EU som är efterlängtad av många. Partiorganisationen skriker för övrigt efter mer internationell politik, så låt även världen ta plats i arbetet.

5. Pete Wehner fick en enda uppgift när han anställdes i Vita Huset: att säga emot och påpeka saker som att en tom stol i en debatt ser illa ut. Dags att anställa en Wehner?
Eftersom Sundström är sjukligt intresserad av och kunnig om partipolitiskt strategiarbete kanske nån i partiet borde lyssna? Bara de låter bli att lyda rådet att köpa tidningar, som figurerat de senaste dagarna, och nu även dyker upp hos Sundström. Nu när de äntligen fått fason på Svenskan vore det trist att se den omvandlas till megafon för Socialdemokraterna.

I väntan på att någon ska greppa vad Eric Sundström säger har politiskt frontarbete inletts av frivilliga krafter på nätet. Ska bli kul att se en showdown mellan Oppositionen och Bloggregeringen.

Inga kommentarer: