2006-10-02

Liberala lästips

Utmärkte liberale ledarskribenten Håkan Jacobson sågar på sin blog Jan Guillous fria fantasier om Folkpartiets framtid.

Och det krävs bara en hastig titt i SVT:s valundersökning för att se att det där med siffror inte är Guillous starka gren.

Fp är det parti som tappade minst väljare till sd, kd det enskilda parti som tappade mest. Både s, v och mp tappade var för sig större andel väljare till sd än moderaterna. Flest sd-väljare kom i första hand från andra småpartier, därefter från tidigare blankröstare och soffliggare.

Men det är förstås siffror som inte passar med myterna från 2002.
I den andra delen av den liberala blogosfären spekulerar folkpartistiska stjärnskottet Mathias Sundin om valet 2010.
Sossarna kommer nu röra sig vänsterut, stenhårt attackera de borgerliga ur ett vänsterperspektiv och därmed tappa ytterligare väljare till Alliansen. Det blir en svidande förlust 2010, som möjligen, men inte troligen blir en väckarklocka. Jag tror det behövs ytterligare en valförlust 2014 för att de verkligen ska vakna, välja en ledare ala Tony Blair och kunna återta makten genom att röra sig högerut.
Vilket ju låter lite som ett önsketänkande. I synnerhet som Sundin själv tipsar om en hyfsat inflytelserik sosse, Widar Andersson, som förstått problemet med att gå vänsterut. Vilket ju bevisar att åtminstone några socialdemokrater kan analysera läget.

Det sista liberala lästipset måste bli krönikören, kommunikationskonsulten och folkpartipolitikern Sakine Madon, som i sin blogg avslöjar att hon (precis som hennes ordförande Fredrik Malm ju en gång gjort) sökt som deltagare i dokusåpan Farmen och misslyckats med att komma med.
Jag var nära att komma med i "Farmen" för hundra år sedan. Men det funkar ju att vara c-kändis i gratisblaska också.
Folkpartiets, eller Liberala ungdomsförbundets, kommunikationsstrategi med dokusåporna misslyckades. Och lär inte synas till i nästa valrörelse.

2 kommentarer:

sakine sa...

hahaha! Jag drog mig ur Farmen-processen själv.

I övrigt kan nämnas att jag varken är fp-, eller luf-ansluten längre.

:o)

Mathias Sundin sa...

Jovisst är det lite önsketänkande från min sida. Men inte helt omöjligt sådant. Tror inte (eller vet) att alla sossar verkligen inte resonerar som Widar. Han står ofta nästan helt ensam i sin åsikt.