2006-10-09

Ingen skuggregering, men ändå

I helgen utsåg Socialdemokraterna det som pressen kallar skuggregering, men som i ärlighetens namn är gruppledare i riksdagsutskotten (här är pressmeddelandet). Samtidigt beslöts att Berit Andnor ska leda den grupp som ska analysera valnederlaget.

Dagens Nyheter noterar att några avgångna ministrar får nya uppgifter:

Berit Andnor, förut socialminister, blir nu socialdemokraternas första namn i KU, riksdagens konstitutionsutskott. Därmed blir hon sannolikt KU-ordförande, eftersom det största oppositionspartiet brukar få den posten. Berit Andnor ska dessutom leda den grupp som ska analysera orsakerna till det socialdemokratiska valnederlaget.

Förre talmannen Björn von Sydow hade tippats till KU, men blir nu i stället ledare för s-delegationen till Europarådet.

- Han vill landa lite och fundera över vad han ska göra, säger Britt Bohlin Olsson.

Ulrica Messing tar hand om försvarsutskottet. I regeringen hade hon ansvar för infrastrukturfrågor.

Mona Sahlin tar hand om socialutskottet. Hon var tidigare samhällsbyggnadsminister med ansvar för bland annat energifrågor.
Svenska Dagbladet förvånas över att några namn saknas.
Bland gruppledarna i de nya utskotten är det frånvaron av vissa namn som väcker störst förvåning. De tre tidigare ministrarna Leif Pagrotsky, Ibrahim Baylan och Carin Jämtin har alla förlorat chefsskapet över sina ansvarsområden.

Britt Bohlin Olsson anser att Carin Jämtin och Ibrahim Baylan måste få bli varma i kläderna först. De har aldrig arbetat i riksdagen och ska nu få ägna sig åt politik i stället för formfrågor.

Leif Pagrotsky blir vice ordförande i Riksbanken och suppleant i EU-nämnden.
Utmärkte socialdemokratiska bloggaren Jonas Morian dansar inte av entusiasm, men är ändå förhållandevis nöjd över konstellationen.
Häromdagen skrev jag att det är tveksamt om det viktiga socialdemokratiska opposionionsarbetet innan den nya partiledningen väljs, ska ledas av kretsen kring Göran Persson. Denna grupp ett stort ansvar för valresultatet, och därför är det viktigt att s-gruppledarna i riksdagens utskott består av personer som förmår att göra en självkritisk analys och inse behovet av förnyelse.

Jag ser nu att Urban Ahlin fått i uppdrag att ta hand om utrikesfrågorna, vilket är väldigt glädjande. Och i utbildningsutskottet är det Marie Granlund som nu får vara partiets taleskvinna. Ulrica Messing får ta över försvarsfrågorna, medan Thomas Bodström, Tomas Östros och Pär Nuder får behålla sina ansvarsområden – i tur och ordning justitieutskottet, näringsutskottet och finansutskottet.

Två av mina gamla bekanta från SSU-tiden, Carina Moberg och Anders Ygeman, blir s-gruppledare civilutskottet (bostäder etc) respektive miljö- och jordbruksutskottet. Carina minns jag som väldigt engagerad i just bostadspolitiken, så det känns som ett utmärkt val. "Ygis" är däremot stockholmare i kvadrat, och det känns som att han har en del att plugga in vad det gäller jordbrukspolitiken. Vidare axlar Sven-Erik Österberg ansvaret för arbetsmarknadsutskottet, Berit Andnor blir sannolikt KU-ordförande, Margareta Israelsson tar kulturutskottet, Lars Johansson skatteutskottet, Tomas Eneroth socialförsäkringsutskottet, Mona Sahlin socialutskottet, Anders Karlsson trafikutskottet, samt Susanne Eberstein EU-nämnden.

Och jo, Göran Persson får titeln gruppordförande och blir därmed överordnad Britt Bohlin Olsson, som är gruppledare för s-riksdagsgruppen.

En viss förnyelse således. Alltid något. Jag håller nu tummarna för att det utlovade aktiva oppinionsarbetet kommer igång på allvar.
Är då dessa val viktiga? Naturligtvis är starka personligheter en grundförutsättning för att kunna bedriva en kraftfull oppositionspolitik. Men att Socialdemokraterna kan vara röststarka är det ingen som betvivlar. Förmågan, däremot, att tänka nytt, är omstridd. Själv tvivlar jag på att förnyelsen av socialdemokratins tankegods kommer att kommer att ha någon upphovsman i kammaren. Namnen ovan borgar naturligtvis för högljudd kritik, men knappast för nytänkande sådan.

Inga kommentarer: