2006-10-10

Ny partisekreterare i Fp

Ny partisekreterare i Folkpartiet blir Erik Ullenhag, meddelar Folkpartiet idag.

Folkpartiets partistyrelse har utsett Erik Ullenhag till ny partisekreterare.

Erik Ullenhag har tidigare varit riksdagsledamot och vårdtalesman för folkpartiet. Innan riksdagsuppdraget arbetade han på Utrikesdepartementet. Ullenhag är från Uppsala, är jurist och har tidigare tjänstgjort som tingsnotarie.

– Folkpartiet står inför intensiva år. Jag ser som min uppgift att utveckla vår organisation och vår politik samtidigt som vi ingår i en alliansregering. Det kommer att bli en spännande utmaning både för mig och för folkpartiet. Målsättningen är att få ett fortsatt mandat från väljarna även efter 2010, men med ett starkare folkparti, säger Erik Ullenhag.
Ullenhag är inte vem som helst. Smart, ung, slipad debattör, profilerad i partiets mjukare frågor, och tillräckligt driven och självsäker för att våga protestera när ledningen inte gör som han vill.

Utnämningen av Ullenhag borde betyda att Folkpartiet tar ett steg tillbaks mot den så kallade snällismen som var förhärskande under Bengt Westerbergs tid, vilken Johan Jakobsson, saligt vare hans namn, och Lars Leijonborg övergav. Den borde också kunne ge upphov till en del interna slitningar, då Ullenhag kommit på kant med partiets mer hårdföra kravställar-falang tidigare.

Ser vi uppkomsten av ett dubbelkommando i Folkpartiet? Tja, det heter ju "att varar liberal är att vara kluven". Å andra sidan har partiet innehållit denna tudelning under hela sin livstid.

Kanske är utnämningen för Leijonborg och styrelsen ett sätt att lugna den sk socialliberala delen av partiet, nu när hårdingarna Jan Björklund och Nyamko Sabuni fått ministerposter.

3 kommentarer:

Per Hagwall sa...

Icke att förglömma att Ullenhag också får ett jobb sedan han blev förbikryssad i riksdagsvalet.

Svamp sa...

Herr Hårda Tag, Johan Pehrson, tidigare tippad som justitieminister, lämnar platsen som ordförande i justitieutskottet för att bli ledamot i socialutskottet. Samtidigt blir han gruppledare för FP i riksdagen. Folkpartiet är en konstig soppa...

Robert Nordman sa...

Jag tror inte att det nödvändigtvis blir en återgång till "snällismen". Skulle väl sätta sådär en högst 40% på att det blir så.

Sannolikheten är större att man försöker balansera "kravliberalism" med "snälliberalism". Det är väl ungefär vad intern opinion säger i genomsnitt:
"Kravpolitiken" som den framfördes 2002 fungerade, men mindre bra (för stark) inför detta val. Det som gillas när man åkallar Westerbergs tid är inte nödvändigtvis politiken, utan den blandning av passion och kunnande som Bengan oftast utstrålade.

Om balansen sedan blir lyckosam eller ej får framtiden avgöra.