2006-10-05

Persson utan analys

Valets förlorare, avgående statsminister Göran Persson, talar nu ut. Men det är ingen eftervalsanalys som kommer i hans artikel på DN debatt. Det är mer som ett gammalt sommartal från Björkvik, späckat med nya siffror.

Allt står rätt till i svensk ekonomi, är huvudbudskapet. Och borgarna kommer till dukat bord. Undermeningen är att socialdemokratin gjort allt rätt. Och syftet är att skriva historia så att borgerligheten inte ska kunna tillgodogöra sig en enda procents tillväxt på den yttersta dagen 2010.

Vi som längtar efter idédebatt får vänta på senare tillfällen (Figges film kanske blir första tillfället då vi får se hur tankegångarna egentligen gått).

Den regering som i dag tillträder har bättre förutsättningar än någon tidigare svensk regering i modern tid. På den borgerliga regeringen vilar ett tungt ansvar. Det är inte utan oro vi nu lämnar över rodret. Tidigare borgerliga regeringars vanskötsel av Sverige förskräcker. Den valrörelse som vi har bakom oss, där löftena om både utgiftsökningar och stora skattesänkningar duggade tätt från högeralliansen, oroar också.

Men jag hoppas, för Sveriges och medborgarnas skull, att mina farhågor är obefogade. Jag förväntar mig att den borgerliga regeringen - med moderaterna i spetsen - känner ett ansvar för att lämna över ett lika välskött land till nästa regering, senast i 2010 års val.

Inga kommentarer: