2006-10-04

Rojas avgår

Så fort Mauricio Rojas avgick som Folkpartiets talesman i integrationsfrågor startade spekulationerna. Jag är inte sämre än någon annan.

Dagens Nyheter har ett intressant antagande:

Att han avgår mindre än tre dygn innan den borgerliga ministerlistan ska presenteras kommer oundvikligen att leda till spekulationer: kanske stod Rojas i vägen för en mindre kontroversiell kandidat till att ansvara för integrationsfrågorna i den nya regeringen.
I Metro tycks en annan spekulation redan vara faktum (enbart på papper):
Rojas får ny roll i ny regering

Mauricio Rojas lämnar integrations- och flyktingfrågorna för att arbeta med globala och internationella frågor. Tyngdpunkten kommer att ligga på fattigdoms- och migrationsfrågor.

- Det känns som att jag har något att bidra med här, säger Mauricio Rojas.

Men beskedet om exakt vad det är Rojas ska göra dröjer tills regeringsbildningen är klar.
Folkpartistiske bloggaren Mathias Sundin understryker Rojas betydelse för den integrationspolitiska debatten, inte minst nu när Sd ruvar i skuggorna, och intygar att åtminstone han själv kommer att fortsätta föra samma politiska linje. Sundins gissningar om anledningen till avhoppet anknyter också till regeringsbildningsfrågan.
Kanske är det så att de andra partierna har haft svårt att acceptera Maurico som integrationsminister på grund av att han är kontroversiell, men att det är en ministerpost som folkpartiet vill och ska ha. Därför får Maurico flytta på sig. Vem vet? Inte jag.
Och jag måste också spekulera. Vad som händer i integrationsfrågorna är av yttersta vikt inför valet 2010.

Jag gissar att Nyamko Sabuni blir minister med en portfölj som antingen innehåller integration eller migration. Sannolikt integration (så får Tobias Billström, pålitiligt moderat i exempelvis flyktingamnestifrågor, försvara gränserna åt Reinfeldt). Och då blir hon per automatik talesman för de frågorna, vilket Mauricio Rojas kanske inte gillar - så han får ett nytt verksamhetsfält.

Blir det så har Leijonborg förhandlat mycket klokt. För Mauricio Rojas är ingen stor kommunikatör, hur nyskapande han än kan vara i idéarbetet. Och om Leijonborg vill försvara integrationen som profilfråga för Folkpartiet gör han det bäst med en ministerpost besatt av en PR-konsult (om jag nu har förstått rätt hur Leijonborg tänker...)

Så skulle i alla fall jag ha gjort.

Uppdatering:

Rapport avslöjar att Rojas avgått vid denna tidpunkt (och inte efter regeringsbildningen) för att förekomma kritik inifrån partiet - kritik från Liberala Invandrarföreningen i Stockholm.

I går fick Rapport tillgång till ett styrelseprotokoll från Liberala invandrarföreningen i Stockholm. Där framgår att en majoritet i styrelsen inte har förtroende för Mauricio Rojas som partiets talesman.

-Jag känner honom och jag vet att han måste ändra sig lite grann, säger föreningens ordförande Mohammad Nori, som en kommentar till protokollet.

Efter intervjun i går tog han kontakt med Mauricio Rojas, som beslutar sig för att tidigarelägga sin avgång. Den skulle egentligen ha offentliggjorts först efter regeringsbildandet.

-I och med att vi fick veta att det här var på gång, då tyckte vi att det var helt onödigt att få fram en debatt om något som inte längre var aktuellt, säger Mauricio Rojas till Rapport.

Ana Maria Nartiav partiets framtoning. Ana Maria Narti, som nu lämnat riksdagen, menar att partiets integrationspolitik i grunden är bra, men att den har förvanskats i debatten.

- Diskussionen var faktiskt inte riktad mot vår politik, utan det var en diskussion riktad mot retoriken hos vissa toppmedlemmar, och det var en helt annan sak, säger hon till Rapport.

Rapport: Som Mauricio Rojas?

-Om du vill...
Att Rojas gjort det svårare att nå ut till invandrade väljare skulle jag tro är en myt. Det påpekas också, exempelvis i Fps pressmeddelande om avgången, att:
Folkpartiet blev 2006, enligt VALU, det första borgerliga parti någonsin som fått ett starkare stöd bland utlandsfödda än bland svenskfödda. Till stor del har vi Mauricio att tacka för det.

1 kommentar:

Syskonskap sa...

hoppas du har fel. obligatoriska gynundersökningar av somaliska tonårstjejer är inte vad det här landet behöver.