2006-10-06

Ny regering

Jag vill gotta mig en smula, eftersom bloggens tidigare resonemang om statsrådsfördelning i migrations- och integrationsfrågor visade sig vara helt rätt, nu när den nya regeringen utsetts.

Jag har på min huvudblogg skrivit om mina första reaktioner på regeringsbildningen, men vill här fylla på med en iakktagelse om vad detta egentligen betyder på lång sikt, med några få ord.

Att alliansens regeringspolitik kommer att stå under moderat kontroll är nu helt uppenbart. De personer som skapade "de nya moderaterna" är från och med idag ministrar. Fredrik Reinfeldt förstås statsminister, chefekonomen och kanslichefen Anders Borg finansminister, och förre partisekreteraren Sven-Otto Littorin arbetsmarknadsminister. Den moderata dominansen av finansdepartementet kommer att innebära att mittenpolitiken, som Moderaterna dominerat i valrörelsen, kommer att vara fortsatt signum.

De borgerliga partierna har alla fått kontroll över departementen i hjärtefrågorna (bortsett kanske från biståndet som hamnade hos Moderaterna istället för hos Folkpartiet eller Kristdemokraterna), vilket gör det naturligt att just dessa frågor kommer att fortsätta vara profilfrågor.

Regeringen, som kan verka utmanande och otippad, har ett enda stort mandat, och det är att skaffa nya jobb. För detta tycks regeringen särskilt väl utrustad.

Min gissning är att alliansen som går till val 2010 kommer att framstå som ganska lik den allians vi sett segra 2006. Lyckas de med jobben har de dessutom stor chans till förlängning av kontraktet.

1 kommentar:

Gärningsmannen sa...

Är inte det en risk för alliansen att moderaterna dominerar för mycket och får för många av de allmänborgerliga rösterna? De partier som förlorar sina röster till moderaterna kan dels bli putta, dels riskera att ramla under fyra procentspärren. Detta kan i sin tur få som resultat att småpartierna profilerar sig mot moderaterna (med splittring som följd) eller att alliansen förlorar valet för att ett av partierna inte blir representerade i riksdagen. För att förhindra det sistnämnda är det möjligt att det inom alliansen genomförs strategiska partisammanslagningar för att säkerställa alliansens röstunderlag. Det kan således bli en något annorlunda allians inför valet 2010.