2006-10-10

Ny s-ledare i Stockholm

Stockholms socialdemokraters ledare Annika Billström tvingas bort, till förmån för avgångne ministern Carin Jämtin. Bredvid Jämtin kommer Roger Mogert att stå. Den enda som reserverade sig mot beslutet i Stockholms arbetarekommuns styrelse var - Annika Billström.

Ska man vinna Sverige, så nästan måste man vinna Stockholm. Och då går det inte att ha ett uppenbart sänke som ledare. Huvudstadens sossar kommer nu att ledas av ett namn som inte belastas av svekdebatter och som har glans från regeringsarbetet på en tillräckligt diffus ideologisk fråga (bistånd) för att inte skrämma bort någon.

Dagens Nyheter:

En enig styrelse i arbetarekommunen röstade på tisdagskvällen bort Annika Billström.

- Den senaste tiden har det framkommit att Carin har ett brett stöd från många håll. Hon ger uttryck för förnyelse, som våra medlemmar har förespråkat att vi behöver, säger Bosse Ringholm, ordförande i Stockholms arbetarkommun.

- Med Carin Jämtin och Roger Mogert får vi en bra kombination med en person som står för förnyelsen, och en som är erfaren i kommunfullmäktigearbetet.
Ekot:
S-styrelsen var enig i beslutet förutom Annika Billström som reserverade sig, enligt Bosse Ringholm, ordförande i arbetarekommunen.
Dagens Nyheters analys av Gunnar Jonsson:
Ett nytt ansikte som Carin Jämtin är en början. Hon fick goda betyg som biståndsminister. Hon är obefläckad av partifejden. Relationen mellan henne och arbetarekommunen bygger också på ömsesidig nytta. Jämtin behöver bredda sig innan hon på allvar kan komma i fråga som socialdemokratisk partiledare.

Roger Mogert bidrar med erfarenhet från Stadshuset och många supportrar i partiet. Men att byta personal räcker näppeligen.

Att socialdemokratin förlorade riksdagsvalet berodde mest på Storstockholm. Regeringens storstadspolitik lyckades ingen upptäcka. Höga skatter är mindre populärt här än i Norrland, och integrationen fungerar knackigt. Något mer än skattefinansierade "gratisdagis" måste dock även Stockholms socialdemokrater hitta på.
På webben har Stockholms ledarskifte diskuterats en längre tid. Exempelvis Magnus Ljungkvist har haft en föredömlig nyhetsrapportering. Analys, ur ett borgerligt perspektiv, har man kunnat hitta hos folkpartisten Johan Ingerö:

Jag är inte rätt man att bedöma trovärdigheten i de uppgifter som säger att det blir Carin Jämtin som efterträder Annika Billström i Stockholms stadshus, men om så blir fallet går det knappast att tolka som något annat än en vänstergir.

Återstår att se hur väljarna reagerar på detta. Två scenarier är tänkbara:

* Klassiska socialdemokrater blir mer motiverade att ta nya tag, när "kälkborgerliga" Billström är ur vägen.

* Medelväljaren som räknar sig själv till mitten reagerar negativt och röstar borgerligt 2010.

I mina ögon är det andra alternativet det mest troliga.
Om valet av Jämtin signalerar en vänstersväng (vilket jag är osäker på att det gör; i inrikesfrågor tror jag att Jämtin uppfattas som luddig snarare än ideologisk) så är loppet nu ännu mer kört för Socialdemokraterna i Stockholm, förutsatt att borgarna inte gör bort sig och sabbar ekonomin eller nåt.

Men om valet inte signalerar nåt särskilt, så tänds kanske ett hopp för sossarna. I brist på trängselfrågan, som ju borgarna stal häromveckan, eller andra idéer, så måste partiet ha en fräsch och karismatisk person som utstrålar något slags diffus förnyelse. Och det låter ju som Carin Jämtin.

Men det är svårt att tro att det ska räcka med enbart en ny ledare. En ny idé kan nog vara bra att ha. Om den inte kommer, så behåller borgerligheten Stockholm - och landet - 2010.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hon är hängivet anti-israelisk. Med lite tur har hon därmed korresponderande lik i garderoben.