Aftonbladet drar åt vänster
Aftonbladets ledarredaktion, genom Olle Svenning, väljer idag sida i kampen om hur Socialdemokratins ska utvecklas efter Göran Persson. Aftonbladet förespråkar en vänsterlinje, personifierad av Carin Jämtin.
Välj Jämtin
Hon kan leda s förnyelseprocess
Carin Jämtin bör bli ny socialdemokratisk partiledare. Hon kan, som Aftonbladet uppfattar det, leda den förnyelseprocess som partiet måste genomgå både som en följd av det svåra valnederlaget och av den ideologiska villrådighet som orsakade förlusten.
Jämtin är 42 år och har därmed förutsättningar att leda socialdemokratin för en längre period. Den relativa stabiliteten och styrkan hos socialdemokratin beror till en del på den kontinuitet ett långvarigt ledarskap skapat.
Carin Jämtin har haft centrala uppgifter inom socialdemokratin och varit minister, men är inte alltför förbunden med den politiska ledning som underkänts av väljarna.
Hennes förflutna inom arbetarrörelsen innefattar såväl förtroendeposter inom SSU som ansvar för den omfattande biståndsverksamheten inom Olof Palmes internationella centrum.
Inom fackföreningsrörelsen, som förhåller sig neutral i partiledarfrågan, finns påtaglig välvilja till Jämtin.
Socialt svarar hon väl mot Rörelsens ibland stränga eller rentav puritanska krav. Hon har egen erfarenhet av att leva i förortsområde, betydelsefullt också av det skälet att socialdemokratin där måste forma en ny politik. Valförlusterna var nämligen mycket stora i just förorterna.
Jämtin har också bott sammanhängande perioder i Afrika. Lokalt och globalt.
Inom socialdemokratin finns starkt stöd för att en kvinna ska bli ny partiledare och partiet har flera starka kandidater. Förutsättningarna för ett nära samarbete dem emellan måste vara goda.
Carin Jämtins praktik och erfarenhet har till betydande del varit förlagda till den internationella politiken, periodvis placerad en aning diskret och i utkanten av socialdemokratin. Med Jämtin, som ledare, kan partiet knyta an till den solidaritetstradition som främst förknippas med Olof Palme och med tiden också med Anna Lindh.
7 kommentarer:
Vänster i förhållande till vaddå? Margot Wallström? Mona Sahlin? Pär Nuder? Det finns nog inga större politiska skillnader mellan dessa. Att Carin Jämtin hittills förordats av personer på partiets vänsterflygel säger faktiskt ingenting om henne.
Du vet mer än jag, förstås. Men ändå.
Here goes:
Vänster i förhållande till dig. Vänster i förhållande till Annika Billström. Vänster i förhållande till pragmatikern Mona Sahlin. Vänster i förhållande till den gamla kanslihushögern. Vänster i förhållande till alla som är beredda att ompröva den ekonomiska politiken för att hamna i politikens mittfält och ta strid om medelklassväljarna.
Eller?
Nja, jag är nog inte så säker på att det stämmer. Carin Jämtins enda tydligt, skarpa politiska uttalande som jag kan dra mig till minnes är hennes fördömanden av den israeliska muren. Detta uttalande applåderades framförallt av vänsterflygeln, men å andra sidan tror jag nog att hon och exempelvis Carl Bildt nog i allt väsentligt är överens om synen på Israel-Palestinafrågan. Detta gör inte Bildt till "vänster".
Skulle Jämtin bli partiledare så är jag rätt övertygad om att det är andra faktorer än hennes ledarskap som kommer att avgöra i vilken utsträckning s är berett att göra omprövningar av arbetsmarknads- och den ekonomiska politiken. Oppinionssiffrorna, exempelvis.
Gör det något om sossarna börjar dra lite mer åt vänster i förhållande till kanslihushögern? Vi har redan fyra högerpartier i regeringsposition och det vore på något sätt sympatiskt om alla regeringsalternativ inte är mer eller mindre identiska. Sympatiskt ur en demokratisk synvinkel alltså.
Widar Andersson bloggar med samma utgångspunkt som jag (ingen permalänk, se inlägg 2006-11-23 kl.07:13), Jonas. Så helt ute och cyklar är jag inte.
M, nej det är helt klart roligt om partierna tycker olika. Men den som vill att s ska kunna återkomma till makten borde nog fundera på hur man ska nå mittväljarna.
Per, fast det Widar skriver är ju att "Det tråkigaste med henne är dock att hon i hög grad styrs av sossarnas lilla vänsterfalang ledd av Anders Ygeman i Stockholm och Morgan Johansson i Skåne". Återigen handlar den politiska etiketteringen alltså mer om Jämtins fans än om henne själv.
Jämtin hatar israel. I övrigt har hon inga åsikter alls eller snarare vilka åsikter som hellst, bara de för tillfället är hippa i hennes kretsar. I dessa avseenden liknar hon Palme men saknar hans intelligens och talekonst.
Skicka en kommentar