Kremlologi
Vem trodde att kunskaper i kremlologi skulle bli användbara efter Sovjetimperiets fall? Den skolningen kommer nu i vilket fall väl till pass när det gäller att uttolka socialdemokratins framtid. Detta hindrar dock inte kvällspressen från att kraftigt förenkla verklighetsbilden.
Aftonbladet beskriver det socialdemokratiska arbetet med att hitta en ny partiledare som om det vore en falangstrid mellan dem som vill se Margot Wallström som ny ledare och dem som vill ha Pär Nuder. Partietablissemanget, menar Aftonbladet, stöder Nuder.
Bakom den förre finansministern Pär Nuder sägs bland annat Göran Perssons gäng stå.Men att Wallström skulle bli partiledare är ett utslag av önsketänkande. Hon är snarast den enskilda person som tydligast markerat att hon inte vill.
Det är personer som haft maktpositioner under den tidigare statsministerns ledarskap och som nu ingår i socialdemokraternas nyupprättade oppositionskansli i Gamla stan.
Kansliet leds i praktiken av Pär Nuder, som nu är partiets ekonomisk politiske talesman i riksdagen.
- Att gänget runt Persson vill ha Nuder gör ju i praktiken att det blir så i riksdagsgruppen också, säger en person som Aftonbladet talat med.
Den senaste tiden har kravet på att nästa partiledare måste sitta i riksdagen blivit allt tydligare.
- Jag förstår inte det, man vinner inga val i riksdagen, säger Ilmar Reepalu, kommunalråd (s) i Malmö.
Flera som Aftonbladet talat med antyder att kravet är regisserat av klicken runt Nuder.
- Det har verkligen retat upp personerna bakom Wallström eftersom det diskvalificerar henne, säger en person med stor insyn i partiarbetet.
De som vill ha EU-kommissionären Margot Wallström menar att partiets viktigaste arbete de närmaste åren sker internt och att kravet på en plats i riksdagen då faller.
Att i stället förnya partiet, värva medlemmar och utbilda partiföreträdarna i viktiga framtidsfrågor är A och O.
- Med Nuder blir det mesta sig likt. Samma personer i den innersta kretsen och samma politiska linje som under Persson. Nu krävs förändring och då behövs en fräsch person i ledningen, säger en källa.
Bakom Margot Wallström står spridda grupper. Även här finns företrädare med tunga poster, främst utanför makteliten i Stockholm.
Flera som Aftonbladet talat med säger att jobbet som nästa s-ledare är hennes - om hon vill ha det.
- Men hon kommer inte att säga att hon är intresserad förrän hon vet att hon har ett hundraprocentigt stöd, säger en socialdemokrat.
Istället kanske man ska vända blickarna mot dem som mer oblygt (med s-mått mätt) markerar intresse för posten. Då blir falangstridsliknelsen svårare - även om man kan se ett visst in
slag av ideologiska motsättningar mellan lägren. Mot Nuder, som i någon mån kanske kan beskrivas som ett högeralternativ, ställs då Carin Jämtin, som är mer uttalat vänster.
Efter att hon deklarerat att hon vill behålla sin riksdagsplats trots att hon blivit oppositionsborgarråd i Stockholms stad betraktas hon nu öppet som kandidat till partiledarposten.
Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin skrev att Jämtins stol i riksdagen bara kunde tolkas på två sätt.
En förklaring kan vara att hon vill ha ryggen fri. Stockholms socialdemokrater är upptagna i ständiga strider, en kniv i ryggen kan komma när som helst. Att ha reträtten klar kan kännas tryggt.Till dessa namn läggs Mona Sahlin, som kanske kan betraktas som ett andranamn för dem som egentligen vill ha Nuder men viker sig för kravet att ledaren måste vara kvinna. En debattartikel i Expressen där Sahlin argumenterar för Hillary Clinton som USAs nästa president tolkas som att Sahlin talar i eget intresse.
En annan möjlighet är att Carin Jämtin vill efterträda Göran Persson som socialdemokraternas partiledare. Hon är en av dem som nämns i spekulationerna och har starkt stöd i vissa delar av partiet.
Den valberedning som tillsattes för ett par veckor sedan håller som bäst på att fundera över kravprofilen på den nye partiledaren. Ett som ofta nämns är en riksdagsplats.
Widar Andersson, politisk chefredaktör på Folkbladet, tycker dock att Sahlin kunde varit tydligare:
Under rubriken "Äntligen en kvinna som vill ha makt" skriver Mona Sahlin om sina förhoppningar på Hillary Clinton som presidentkandidat i USA.Och jag kan bara hålla med. Den här bloggens tillvaro skulle bli betydligt enklare om bara ett uns av det socialdemokratiska eftervalsarbetet kunde ske öppet.
Alla vi som har förhoppningar på Mona Sahlin som statsministerkandidat i nästa svenska val, hur ser våra chanser ut?
Vill du ha makt Mona så tror jag att vi är ganska många som gärna ser att du får chansen att ta den.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar